Hej och välkommen till Hojsnack!

Här kommer du att stöta på flera olika spännande och informativa artiklar om motorcyklar, tävlingar och egentligen allt som har med hojar att göra. Du kan till exempel få information om vilka olika typer av motorcyklar som finns, hur de klassas samt om vilka olika racingsporter som finns där också motorcyklar är välkomna att tävla.

Det är inte helt lätt att köpa sin första motorcykel, och ibland kan det kännas helt omöjligt att lära sig köra. Då kan det vara bra att känna till att det finns många olika cykeltyper att välja mellan och att några av dem faktiskt är lättare att köra än andra. Många väljer till exempel att köpa starka men små motorcyklar. Dessa kommer upp i höga hastigheter, men är ofta också vingligare, och obekvämare att köra. Det är bra att välja en motorcykel där man kan sitta så upprätt som möjligt eftersom man då får lättare att hålla balansen samtidigt som komforten ökar något enormt.

Om man inte kört speciellt mycket motorcykel innan kan det vara bra att sikta in sig på en motorcykelmodell som passar de flesta underlag. Då kan man i lugn och ro testa sig fram och se var och hur man föredrar att köra.

Det kan vara bra att tänka på att de allra flesta motorcyklar kräver ett särskilt motorcykelkörkort. Om man inte vill ta ett sådant kan det vara klokt att satsa på en fyrhjulig motorcykel, eller kanske en häftig trike. Då blir kraven heller inte lika höga på att man ska kunna hålla balansen och liknande. Dessa kan dessutom i de allra flesta fall också köras på ett vanligt b-körkort.

Man kan inte komma ifrån att många motorcykelförare varje år dör eller skadas allvarligt när de är ute och åker. De allra flesta olyckorna sker på våren när lösgrus ligger på marken och om man inte tänker på detta kan man lätt åka omkull. Då är det viktigt att ha rätt utrustning på sig för att minska risken för allvarliga skador.

Man bör till exempel aldrig sätta sig på en motorcykel utan att ha hjälm, ryggskydd och bra stövlar på fötterna. Vid en kort sträcka i mycket låg fart kan vanliga jeans fungera att åka i men vid längre turer, eller fartfyllda sådana är bra skinnställ absolut det bästa. Allvarliga brännskador kan annars vara fallet vid en omkullkörning.

Om man vill tävla med sin motorcykel finns det flera regler för vad som gäller både för motorcykeln samt för förarens skyddsutrustning. Ofta ska till exempel motorcykeln kunna gå igenom en besiktning hos Svensk Bilprovning, med några undantag. Kläderna ska också vara helt felfria för att man ska få starta i tävlingen. När privatpersoner åker motorcykel utanför tävlingen finns det tyvärr inga regler som säger att föraren måste ha kläder av en viss typ, utan bara att hjälm ska bäras. Detta trots att föraren av en motorcykel är mycket mindre skyddad än vad en bilförare är.

Det är roligt att ha motorcykel, och att åka på den men det krävs en hel del eftertanke.