Motorcykeltyper

Olika typer av motorcyklar

När det gäller motorcyklar finns det mängder av olika att välja mellan, det är en smaksak vad kunderna vill ha. Kanske går de efter hur motorcykeln ser ut, eller så har det med antal hästkrafter, hur fort motorcykeln kan prestera att göra, eller kanske hur mycket bensin den drar. Ofta beror nog köpet på kundernas ekonomi. Här tas det upp olika typer av motorcyklar och skillnaderna mellan dem. Kanske kan nedanstående uppgifter hjälpa dig att välja den motorcykel som passar dig bäst.

Äventyrs- och allroad-motorcyklar

Dessa motorcyklar har ofta rymliga bensintankar, rejäl fjärdingsväg, en bekväm och upprätt körställning, styret är brett och rakt. Sadeln är väl tilltagen, och där sitter även en passagerare bekvämt. De här motorcyklarna passar bäst för långa personer, som vill ha en skön körstund och åka längre sträckor. Motorerna är för det mesta tvåcylindriga, men det finns också encylindriga fyrtaktare, de som kallas stånkor. Några sådana motorcykel är bland annat BMW R1200GS, Kawasaki Versys, Triumph Tiger, Yamaha XTZ750 och Honda Africa Twin.

Custum eller glidare

Custom-motorcyklar, även kallade glidare, är en motorcykel som många anser härstamma från Harley-Davidson. De här modellerna tillverkas i många av världens länder. Cyklarna har för det mesta en låg sadelhöjd, lång hjulbas, låg markfrigång, trådekrade hjul och har mycket krom. Meningen är att man ska ha en avslappnad körställning, men så är inte alltid fallet. Motorn i dessa cyklar är oftast en V-twin som har många kubikcentimeter. Avgassystemet är bullrigt och så kallade öppna filter är vanligt, kan tyckas vara häftigt men i längden är det nog jobbigt att lyssna på det ljudet både för dig som kör och för andra trafikanter. Exempel på motorcyklar är: Suzuki Intruder, Honda Shadow, Yamaha Drag Star och olika Kawasakis VN-modeller.

Offroad-motorcyklar

De här motorcyklarna är mycket robusta och kan köras året om och på nästan alla underlag. De är roliga att köra på grusvägar och även på välkurvade småvägar av asfalt. De är dock inte så roliga att köra längre sträckor, som på motorvägar. Dessa motorcyklar ser ungefär ut som motorcross-maskiner, som har utrustats med blinkers, belysning och en registreringsskylt. Motorn brukar vara encylindrig, men ibland kan det finnas V-twinnar och även parallell-twinnar. Framtill finns vanligen ett 21-tumshjul och baktill ett 17- eller 18-tumshjul. Cykeln har en smal sadel och är inte anpassad för långa åkturer. Körställningen är däremot bekväm och styret brett. Exempel är: Yamaha XT600/660, Honda XR600/650 och Kawasaki KLR600/650. Motorcyklarna har otroligt starka motorer som brukar vara V-twin eller fyrcylindrig radmodell, topphastigheter på omkring 300 kilometer i timmen är inte ovanligt, och bromsarna är riktigt bra. Du kör framåtlutat och har en brant knävinkel.

Kända MC-tillverkare

Japanska

  • Honda
  • Yamaha
  • Suzuki
  • Kawasaki
  • BMW – Tyskland
  • Harley-Davidson – USA
  • Husqvarna – Sverige

Sporttouringmodeller

Till utseendet påminner dessa om sportmotorcyklar men de har givetvis en bekvämare körställning. Det finns en kåpa som ger föraren ett bättre skydd mot olika väderslag, skön sadel, och perfekta sidopackväskor som rymmer det mesta, motorerna är oftast en fyrcylindrig radmodell, och dess topphastighet är cirka 300 kilometer i timmen.