Förarens personliga utrustning i motorcykelrace

När jag tävlar i olika motorcykelsporter är säkerheten alltid något som ska komma i första rummet. Det är ofta föraren som är allra värst utsatt eftersom att de till exempel inte har något skydd som liknar det en bil ger. När jag som förare kör motorcykel har jag bara ett skydd, och det är den personliga utrustningen. Det är därför extra viktigt att denna håller en mycket hög standard som verkligen minimerar risken att skadas allvarligt om olyckan skulle vara framme.

Hjälm är ett krav

Det finns regler som säger vilka skydd en förare måste ha för att denne ska få starta i en tävling överhuvudtaget. Det är dock bäst att följa dessa regler också under träning. Då är man alltid bra skyddad. En hjälm avsett för motorcykel är alltid obligatoriskt och denna ska vara av den så kallade integraltypen. Som förare får man inte på något sätt ändra något i hjälmens konstruktion, utan man får bara ställa in storleken på de vred som finns för detta. Det visir som finns på hjälmen måste också vara tillverkat av ett material som inte kan splittras eftersom splitter kan orsaka mycket allvarliga skador vid en eventuell olycka.

Vilka kläder ska bäras?

När det gäller tävlingar i motorcykelrace kan det finnas lite olika regler för vilka kläder som måste bäras beroende på vilken gren man väljer att tävla i. När det gäller grenen roadrace måste man till exempel ha ett helt felfritt skinnställ på sig. Det spelar dock ingen roll om man väljer en hel eller halv modell. När det gäller just skinnställ gäller det att tänka på att lagret närmast kroppen ska vara brandsäkert. Om skinnstället har foder måste det alltså vara av brandsäkert material. Olika syntetmaterial kan orsaka allvarliga skador om en brand uppstår. I nästan alla grenar ska handskar av skinn bäras och ofta gäller regeln att föraren ska bära stövlar som går upp till vaden på föraren. Inom vissa grenar kan föraren få bära overaller av annat material, till exempel tyg. Det är dock bara vissa tyger som är tillåtna och det måste vara både starkt och flamskyddat.

Viktiga skydd för ryggen

När man ska köra motorcykel på tävling är ryggskydd alltid en obligatorisk del av förarens utrustning. Det är dock valfritt om man vill ha ett öst ryggskydd, eller om man väljer ett skinnställ med inbyggt skydd. Man måste dock se till att skyddet verkligen sitter där det ska så att de skyddar de områden som ska skyddas av det. Ryggskyddet måste vara minst tio centimeter brett och det ska nå från svanskotan till något ovanför förarens skulderblad.

Om man vill veta mer om precis vilka regler som gäller för föraren finns de bland annat presenterade i SVEMO:s nationella tävlingsreglemente som förkortas NT. De finns också i SR, deras specialreglemente. Genom att läsa igenom dessa kan man enkelt få veta precis vilka regler som gäller för utrustningen. Det är dock inte utrustningen som gör allt. Det gäller också att man ser till att köra smart även på tävling.